Cunda Adası pansiyonları, Cunda Adası pansiyon fiyatları, Cunda Adası'nda nerede kalınır, Cunda Adası otelleri, Cunda Adası'nda uygun kiralık daireler, kiralık yazlık, Cunda Adası otel fiyatları, Cunda Adası apart fiyatları, Cunda Adası'nda kamp yapmak, Balıkesir Ayvalık Cunda Adası tatil için nasıl bir yer, Cunda Adası'na nasıl gidilir, Cunda Adası butik otel, Cunda Adası apartlar, fiyatları, erken rezervasyon
Cunda, denizden aldığı her şeyi misafirine sunar; bu yüzdendir ki, "Cunda" denince nefis zeytinyağlı mezeler ve illa ki papalina gelir akla...
Balıkesir Ayvalık'ın, tarihten bu yana en büyük zenginlik kaynağı olan zeytinyağı ve sabun üretiminin izlerini, artık terk edilmiş atölyelerde bulabilirsiniz. Ayvalık, merkeziyle ünlü olduğu kadar, kıyılarındaki irili ufaklı 22 ada ve bu adaların en büyüğü olan Cunda Adası ile tanınır.
Cunda Adası'nın, yani şimdiki ismi ile Alibey Adası'nın ana karaya bağlantısı iki ayrı köprü ile sağlanıyor. Dolap Boğazı mevkiinde 1964 yılında inşa edilmiş olan Türkiye'nin ilk boğaz köprüsü, Alibey ve Lale Adaları'nı birleştiriyor. Lale Adası ise ana karaya denizin doldurulmasıyla yapılan 500 metrelik bir hemzemin köprü - yol ile bağlanmakta. Adanın Kurtuluş Savaşı sırasında düşman kuvvetlerine katılacağı ancak halkın adayı düşman kuvvetlerine gitmesin diye bir gecede taşlarla ana karaya bağladıkları söyleniyor.
Cunda Adası'nda Akdeniz iklimi etkisini gösterir. Yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır. Yazları meltem ve imbat rüzgarları ile serinler Cunda. Bu sayede, Cunda pansiyonlarında klima kullanmaya dahi ihtiyacınız kalmaz.
Cunda Adası ufak ve sevimli bir yer. Dar sokaklarında bulunan evlerin mimarisi, kiliseleri, eski ev ve ahırların restore edilip kafeye dönüştürülmüş halleri, sahildeki balık restoranlarının karşısında yer alan, en sıcak günde bile serin olan Taş Kahve'nin nefes kesen yükseklikteki tavanı, Cunda sokaklarının büyüleyici atmosferi ile evlerin camlarında rengarenk açmış çiçekler.
Adada yapılacak en keyifli şey ise; yemek yemek. Cunda Adası'na akşama doğru gidilmeli ve burada bulunan balık restoranlarında harika bir yemek ziyafeti verilmeli. Küçük balıkçı teknelerinin manzarası eşliğinde mükellef bir sofra donatmak için Cunda Adası en doğru tercih. Ege'de ne yenir? Elbette ki balık. Levrek, çipura, mezgit ve sardalyanın ufağına benzeyen "Papalina" adı verilen Ayvalık'a özgü balık çeşitleri masalarınıza ayrı bir şölen katacak.
Ancak Cunda'da balık kadar rağbet gören bir diğer yiyecek ise Ayvalık zeytinyağı ile yapılan mezeler. Egelilerin uzun yaşam sırlarını her yemeklerinde kullandıkları saf zeytinyağına ve zeytinyağı katılarak taze sebzelerden yapılan salatalara bağlıyorlar...
Ayvalık'ta gecenizi tamamlamak için en güzel seçim, Cunda Adası'nda mükellef bir sofra başında; bir yanda sevdikleriniz, bir yanda Cunda'nın manzarası, bir yanda enfes yemekler, bir yanda ise Ege'nin o huzur dolu havasını koklamak olacaktır.
İnsanın içine huzur ve mutluluk veren Cunda Adası'na giderken bütün sıkıntılarınızı yanınıza alabilirsiniz. Çünkü Ayvalık sahilleri sıkıntılarınızın hepsini üzerinizden alacak kadar büyülü bir atmosfere sahip.
Cunda pansiyonlarında konaklıyorsanız eğer, Ege'nin leziz yemeklerinin tadına emin ellerden bakabiliyorsunuz. Çünkü kendi bahçelerinde yetiştirdikleri domates ve biberleri size taze kekik ve nanelerle süslyerek servis ediyorlar. Her şey o kadar doğal oluyor ki, lüks otellerin açık büfe kahvaltılarını aramıyorsunuz bile. Çünkü Cunda Adası pansiyonlarındai size ikram edilen 2 çeşit peynir, 5 yıldızlı otellerdeki 10 çeşit peynirin yerini alıveriyor. Kendi bahçelerinden topladıkları zeytinleri elleriyle hazırlayıp size sunuyorlar. Cunda pansiyonlarında konaklamanının benim en çok hoşuma giden yanı da, işletmecilerin sıcak ilgisinin hiç eksik olmaması ve bu samimiyeti suistimal etmeyerek yine en güzel şekilde servislerine, sizi ağırlamalarına devam etmeleri. Kısacası, Cunda pansiyonlarında, misafire karşı olan ilginin dengesini oldukça iyi sağlıyorlar.
Cunda pansiyonlarında kalmaya gelen misafirlerin çoğuna dönüş yolunda Cunda'yı anlat bakalım dediğinizde sizlere Cunda ve Cunda Otelleri hakkında anlatacakları şeylerin başında adanın lezzetleri gelecektir. Cunda ve Cunda lezzetleri ile ilgili diyeceklerim şunlar; burada diyetleri, rejimleri unutun. Gerçi siz isteseniz de istemeseniz de adanın mis gibi bitki örtüsünün ve denizin iyot kokusu sizi balık lokantalarına doğru sürükleyecek.
İşte size adları bile ağzınızı sulandırmaya yetecek birkaç meşhur Cunda yemeği: Nohutlu mezgit, kuzu etli arapsaçı, sarmaşık ve kuşkonmaz, balıklı bamya, turp haşlaması, kabak çiçeği dolması, peynirli kabak... Adanın merkezinde sıralanmış birçok balık lokantalarının leziz mezelerini, zeytinyağlılarını ve o meşhur papalina, çipura, fangiri, mercani levrek, barbun gibi birçok deniz ürününü, yanına yakışan bir içki ile yiyebilirsiniz. Meşhur Cunda lokmasını, deniz kenarında kurulu olan tost büfelerinden meşhur Ayvalık tostunu ve sakızlı Girit dondurmasının tadına bakmayı da unutmayın.
İçerik neredekal.com'dan alınmıştır.
Comments[ 0 ]
Yorum Gönder